2012. november 23., péntek

Kultúragyalázás vol.2

Egy hivatalos kritika:


TROMBITÁS TAMÁS: "Y"
(légkor acél, led világítás,  500 x 500 x 500 cm)
http://epiteszforum.hu/kulteri-terkompozicio-megalkotasa-a-bme-oktatasi-epulet-beruhazasahoz-kapcsolodva-palyazati-eredmeny

A rendkívül monumentális, két részből álló, 14 fokban megdöntött kubus, amely a lejtős bejárati részen áll, besüpped egyik sarkánál fogva a talajba. A Trombitás Tamás művészetében megszokott, stilizált betűformát alkalmazza itt is a művész. A koracél felület színével párbeszédet folytat, reflektál az épület tervezett téglaburkolatával és egyúttal ellenpontozza is azt. A tagolt kubus éleit és bemélyedéseit kék led világítás hangsúlyozza, határozott fénycsíkot alkotva a mű kontúrjain.
A közel 16 tonnás mű minden éle szöget zár be az épülethez viszonyítva, a ház felőli oldal belesimul az épített környezetbe, míg az utcára néző oldala nagyon határozott tömegű. A formailag robosztus test – érzékelhetően igen nagy súlyú tömb – ugyanakkor a döntött elhelyezés okán szinte légiesen könnyed hatású. Az egységes felület ugyanakkor tagolt, jól illeszkedik a mögötte, körülötte elterülő épülethez. A mű Trombitás első hazai köztéri alkotása.

Népszabadság cikk, részlet:
"Trombitás Tamás Munkácsy-díjas szobrász- és festőművész 21 millióból készíthette el „Y” című szobrát, amelyet 22 pályázat közül választott ki a Kortárs Művészeti Zsűri. Ebbe a testületbe öt művészettörténészt és egy építészt kért fel hét éve az Oktatási Minisztérium azzal, hogy az elkészült munkák jóváhagyásánál szavazati jogot adott az érintett oktatási intézménynek és véleményezési jogot a beruházó képviselőjének is. 2011. május 7-én Trombitás Tamás Art Universitas pályázatát a szakmai zsűri – Fitz Péter művészettörténész elnökletével – elfogadta."
képek nappal és éjjel:



Röviden, odab*sztak egy rozsdás kockát 21 millióból, és nekiálltak okoskodni, hogy ez mekkora művészet, és belemagyaráznak amit lehet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése